0681724008 babbelenmet@lurz.nl

Op Dierendag geven we onze huisdieren massaal extra koekjes en speeltjes. In de dierentuin ontvangt de zeehond een tweede bokking en de krokodil krijgt een mals stukje vlees. Wat een fijne dag is 4 oktober toch voor dieren. Hoewel, niet voor dieren zonder baasje. De dieren in het bos, op de savanne of in de woestijn? Die zoeken het maar uit. Ze weten niets van Dierendag. Gelukkig is daar Toon Tellegen, de Nederlandse schrijver die alle vergeten dieren zonder baasje een plek op de wereld geeft. In zijn dierenwereld kan alles. Deze Dierendag schrijf ik een ode aan Toon Tellegen.

Het maakt allemaal niet uit

De aarde is groot. Je vindt pinguïns op de Zuidpool, olifanten in Afrika en Azië en de mol in bijna heel Europa. Dat ligt iets anders in de wereld van Tellegen. In zijn dierenwereld vind je het bos, de zee en de hoogste bergen vlak naast de woestijn. Zo kan ieder dier bij elkaar op visite. Tijd bestaat er niet. Heeft de krekel in het ene verhaal de eekhoorn in het ootje genomen? Dan is dat in een ander verhaal met de krekel nooit gebeurd. Het is altijd het heden.

Toon Tellegen

In het universum van Toon Tellegen bestaan ook geen natuurwetten. Werkelijk alles is mogelijk, zolang meneer Tellegen het maar kan bedenken. De beer vliegt door een gaatje in een spinnenweb en de zon past in een doosje. Een olifant kan een boom beklimmen en een egel kan een verjaardagskaart schrijven. Geen enkel dier kijkt raar op van de gebeurtenissen die plaatsvinden. Het maakt allemaal niet uit, want het is doodnormaal.

De filosofische parels van Toon Tellegen

Toon Tellegen heeft in de loop van de jaren een unieke dierenwereld opgebouwd. Het zijn allemaal korte verhaaltjes die je een wijze les meegeven of je aan het lachen brengen. Aan de ene kant zijn de verhalen van Toon Tellegen geschikt voor kinderen om kort voor het slapengaan voor te lezen. Aan de andere kant leer je als volwassen persoon nieuwe levenslessen over verjaardagen, boosheid of het schrijven van brieven. Het is maar net welk dierenverhaal je leest en welk onderwerp Toon Tellegen aansnijdt.

De verhalen van Toon Tellegen zijn filosofische parels. Je kunt een verhaal lezen en naast je neerleggen. Of je sluit kort je ogen en denkt erover na in je eigen droomwereld. Iedereen haalt zijn eigen les uit een individueel verhaal. Ondertussen zijn er honderden verhalen waarin allerlei dieren tot hun recht komen. Of juist niet. Het leven gaat niet altijd over rozen. Ook niet bij dieren.

Verbeeldingskracht ten top

Lees je een verhaal van Toon Tellegen? Dan betreed je binnen een paar seconden een andere wereld. Meneer Tellegen schrijft elke avond 20 minuten en komt zo tot de meest uiteenlopende dierenverhalen. Hoe je die verhalen in je hoofd vertaalt? Dat is geheel aan jezelf. Een jaar geleden las ik al eens verhalen van Toon Tellegen voor, waar illustrator Myrna Atsma de mooiste tekeningen bij maakte. Deze waren toch anders dan dat ik het verhaal in mijn hoofd inbeeldde. Kijk en luister naar deze combinatie in de video hieronder.

Verbeeldingskracht helpt in jouw bedrijfsteksten

Toon Tellegen schrijft eigen verzinsels in de vorm van dierenverhalen. Denkbeeldige verhalen waar je in de praktijk ook iets aan hebt. Door de lezer van je tekst mee te nemen in een denkbeeldige wereld – of situatie – waarin jouw product of dienst tot zijn recht komt, leest je tekst lekkerder weg. Als je dat niet lukt, help ik je daar graag bij. Bel vrijblijvend naar 0681724008 of mail naar babbelenmet@lurz.nl.