Zonder verbeeldingskracht woonden we nog steeds in grotten. Ook aten we alleen nog maar vruchten en kwamen we niet veel verder dan onze eigen geboortegrond. Verbeeldingskracht maakt het mogelijk om stappen te maken. Onmogelijk lijkende stappen. Een bekend voorbeeld is die van Henry Ford. Hij vertelde zijn medewerkers om een V8 motor te ontwikkelen in één blok. Zijn medewerkers schreeuwden moord en brand. Een onmogelijke taak. ‘Doe het toch’, zei Ford. Na enkele jaren werd het magische antwoord plots gevonden. Het onmogelijke werd mogelijk, dankzij verbeeldingskracht.
Wat is verbeeldingskracht?
Verbeeldingskracht is het inbeelden van een voorstelling in je hoofd van iets wat (nog) niet bestaat. Deze gave is bij de ene persoon meer aanwezig dan een ander. Maar iedereen bezit het. Verbeeldingskracht helpt je om dromen te visualiseren en zelfs erin te geloven. Zodra je een zaadje in je hoofd plant werk je in je verbeelding naar een oplossing toe. Zo helpt deze kunst je om grenzen te verleggen en van alles te verzinnen. Hoorde je vroeger regelmatig ‘zit je nu weer te dromen?’, dan was je in ieder geval mooi op weg in je gedachten.
Maar wat heb je er écht aan?
Verbeeldingskracht kent ontzettend veel voorbeelden. Je bent wat je denkt, om het idee filosofisch te maken. Een sporter gebruikt het om de bewegingen voor een belangrijke wedstrijden in te beelden. Drie bochten naar links, twee naar rechts, een lang stuk rechtdoor en weer naar links. In je jeugd heb je ongetwijfeld kinderboeken gelezen. Warm onder de dekens met een zaklamp verdwaald raken in een verhaal van Harry Potter of Pietje Bell. Alles wat gebeurde speelde als een film voor je ogen af. Zodra je het boek dichtsloeg en ging slapen, droomde je langzaam weg in die verhaalwereld.
Een pakkend voorbeeld voor mij waar verbeeldingskracht écht van toepassing kwam, was tijdens een les geschiedenis. Helaas had ik echt een hekel aan geschiedenis in mijn jeugd, waar ik nu nog spijt van heb. Enkel in de brugklas vond ik het een leuk vak. Toen kreeg ik les van een juffrouw die toen al doorhad hoe storytelling werkt. Ik vergeet nooit meer hoe ze vertelde dat ‘de ballen van een mammoet groter waren dan een mensenhand’. Zat ik de hele les te bedenken hoe mammoet testikels er uit moesten zien. Doordat zij een beeld in mijn hoofd plaatste, vergeet ik dit verhaal nooit meer.
Werkt verbeeldingskracht ook in teksten?
Wat een gekke vraag. Verbeeldingskracht is de drijvende kracht van een tekst, als je het aan mij vraagt. Als jouw teksten tot de verbeelding van de lezer spreken, dan ben je er. Nog niet overtuigd? Vertel mij dan welke van de volgende voorbeelden voor jou het lekkerste leest:
Wij verkopen boten. Grote boten, maar ook kleine boten. Voor ieder wat wils. Wij verkopen voornamelijk aan particulieren. Je vindt bij ons zowel oude als nieuwe boten. Onze hele webshop bestaat uit boten. Neem zelf een kijkje in ons assortiment.
Voorbeeld 1
Slechts een paar maanden per jaar is het mooi weer in Nederland. Zodra de zon tevoorschijn komt, wil jij daar optimaal van genieten. Daar werk je tenslotte hard voor. Vaar in een klein sloepje door de grachten of op een Platbodem over de meren. Voel de wind door je haren en de waterspetters op je lichaam. Al je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon en je komt helemaal tot rust. We helpen je graag om die rust te vinden.
Voorbeeld 2
Beide voorbeelden vertellen vrijwel hetzelfde. Voorbeeld 1 focust zich op de verkoop van een product, waar voorbeeld 2 een gevoel verkoopt. Het eerste voorbeeld is daarnaast vrij zakelijk en statisch, waar het tweede voorbeeld een visualisatie van een beleving in je hoofd plaatst. Met verbeeldingskracht breng je de lezer direct het water op.
Verbeeldingskracht terugzien in jouw teksten?
Mensen zitten niet meer te wachten op zakelijke, algemene teksten. Ze willen meegenomen worden. Je teksten dienen een emotie op te roepen en de verbeeldingskracht aan te wakkeren. Dat is een kunst. Vind je dat jouw teksten nog te weinig aan de verbeelding overlaten? Help ik je graag verder. Neem vrijblijvend contact op en ik neem jou en je lezers mee naar nieuwe werelden.
Recente reacties